Om deze maatregelen op de verschillende niveaus en vlakken niet mis te lopen moet er snel en juist gehandeld worden. Een beetje zoekwerk en administratie dus. Iets wat op dit ogenblik beslist niet voor elke ondernemer bovenaan de agenda staat, met ook alle operationele uitdagingen die dagelijks alle aandacht moeten krijgen.
Om dit voor de ondernemers die dat willen op een vlotte manier in orde te brengen en dus deze steun door alle heisa niet mis te lopen heb ik me samen met een partner rond deze maatregelen georganiseerd.
Voor een symbolisch bedrag nemen wij deze administratie van de ondernemers die dat wensen, graag over.
De winter is in het land. Velen onder ons zoeken de winter ook op in het buitenland en hebben een skivakantie gepland. Als je reist met de wagen, doorkruis je waarschijnlijk een aantal Europese landen en moet je rekening houden met de daar toepasselijke verkeersregels. Wanneer je eindelijk op de skipiste staat, ben je uiteraard niet de enige en kan een ongeluk snel gebeurd zijn.
Wij lichten jou graag toe met welke regels je rekening moet houden op weg naar de skigebieden, maar ook op de pistes.
Er is nog geen ééngemaakt Europees verkeersrecht zodat je als bestuurder in elk land rekening moet houden met de lokale verkeersregels. Het is niet mogelijk om hiervan een volledige beschrijving te geven, maar we kunnen wel een schematisch overzicht bezorgen m.b.t. de verplichting voor winterbanden, sneeuwkettingen, toepasselijke wegenvignetten en het principe van de ‘reddingsgang’ in een aantal van onze omringende landen.
Winterbanden zijn niet altijd verplicht. Toch
zijn winterbanden sterk aanbevolen omdat ze bij temperaturen onder 7 graden
Celsius meer grip bieden op een nat wegdek, dus niet alleen bij sneeuw. Bij de
aankoop van winterbanden let je best op de vermelding M+S (mud + snow), het
sneeuwvloksymbool en een profieldiepte van 4mm (deze vereisten zijn verplicht
in Duitsland).
In Frankrijk en Zwitserland zijn winterbanden strikt genomen niet verplicht, maar uiteraard aangeraden bij winterse omstandigheden. In Duitsland en Oostenrijk is het bij winterse omstandigheden wél wettelijk verplicht. In Italië wordt de verplichting dan weer aangekondigd met verkeersborden. In Zuid-Tirol, de Brenner-autosnelweg en het Aosta-dal is het tussen 15/10 t.e.m. 31/04 altijd verplicht.
Sneeuwkettingen mogen enkel gebruikt worden als de wegen bedekt zijn met sneeuw of ijs. Als dit niet het geval is, kan het wegdek beschadigd worden bij het gebruik van sneeuwkettingen. In alle ons omringende landen wordt de verplichting van sneeuwkettingen bij besneeuwde wegen plaatselijk aangekondigd d.m.v. verkeersborden.
Vignetten zijn in meer en meer gebieden verplicht. Bepaalde steden of zones vereisen een milieusticker die je voorafgaandelijk of aan de grens aankoopt en aanbrengt op je voertuig. In gans Oostenrijk en Zwitserland ben je zelfs verplicht te beschikken over een snelwegenvignet. Zij kennen het principe van de milieuzones (nog?) niet. In Italië zijn ze het strengst van al: in bepaalde steden geldt er zelfs een totaal rijverbod voor bepaalde wagens en valt het niet op te lossen met een vignet.
De reddingsgang of "Rettungsgasse" is de verplichting voor bestuurders om bij een ongeval in het midden een gang vrij te maken zodat de hulpdiensten makkelijk tot bij het ongeval kunnen geraken. Als er vertraagd verkeer of file is, moet je hierop anticiperen en naar links uitwijken als je links rijdt en naar rechts als je rechts of op de middelste rijstrook rijdt. In Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland is dit principe verplicht.
OP DE SKIPISTE
Niet alleen op de weg, maar ook op de skipiste moet je rekening houden met andere wintersporters en is een ongeval niet ondenkbaar.
Loop je kwetsuren op of is je skimateriaal beschadigd nadat je door een andere skiër werd omver geskied, dan zal je wellicht je schade willen recupereren van deze aansprakelijke partij.
In eerste instantie is de wetgeving van het land van de plaats van het ongeval van toepassing.
Daarnaast heeft de Internationale Ski Federatie (FIS) ook tien gedragsregels opgesteld als richtlijn voor skiërs en snowboarders om ongevallen te voorkomen. Je wordt geacht ze te kennen en na te leven. De regels zijn niet vastgelegd bij wet, maar dit betekent niet dat er geen toezicht op gehouden wordt. Bij de aansprakelijkheidsbeoordeling kan nagegaan worden of de gedragsregels werden nageleefd.
Hiervoor verwijzen we naar: https://assets.fis-ski.com/image/upload/v1536910200/fis-prod/assets/en_FIS_Rules_for_Conduct_and_Environment.pdf (Engelstalig artikel).
Zelfs als iedereen alle regeltjes kent en er zich zo goed als mogelijk aan houdt, kan een ongeluk zich áltijd voordoen. Neem dus best ruim vóór je op wintervakantie trekt contact op met je adviseur om je persoonlijke situatie tegen het licht te houden. Want een voorbereid man,...
Op vakantie vertrekken is een prettig vooruitzicht waar je optimistisch naar uitkijkt. Alleen al de koffers pakken, is een ‘sport’ op zich’. Heb je genoeg kledij mee? Welke schoenen moet je meenemen? Heb je je sportkledij mee? Is er wel voldoende genoeg plaats in je koffer? Jawel, je moet keuzes maken, zo niet vertrek je ‘dubbel’ gepakt op reis.
Bij het plannen van een vakantie denkt men niet automatisch aan een reisverzekering. Je wil zonder stress en ontspannen op vakantie vertrekken. Nochtans gebeurt het onvoorziene snel. Het onvoorziene kan gebeuren net vóór je vertrek waardoor je alles moeten afzeggen of onder weg of tijdens de reis. Je staat niet altijd stil bij het risico op motorpech of een ongeval tijdens de reis. Voorkomen is beter dan genezen en daarvoor dient een reisverzekering.
Tal van verzekeringen zijn ontwikkeld om dergelijke situaties op te vangen. Het komt er op neer dat je hier ook de juiste keuze maakt om ‘goed’ en ‘slim’ verzekerd op reis te vertrekken. Geef toe, het is zinloos om je te laten verzekeren voor risico’s die niet bestaan of voor risico’ die al in een ander contract verzekerd zijn. Vaak kan je beroep doen op je bestaande verzekeringen, zoals de auto -, de brand -, de familiale – of de hospitalisatieverzekering die je het hele jaar door verzekeren. Je komt al een eind met de waarborgen uit verzekeringspolissen die je eerder al onderschreef. Je kan deze met andere woorden voor het boeken of toch zéker voor je vertrek best even (laten) nakijken. Dit is één van de vele redenen waarom het aangewezen is je polissen zo veel als mogelijk te bundelen bij één tussenpersoon.
Je verzekeringsmakelaar is uiteindelijk de meest geschikte persoon om je hierbij te helpen. Hij kan je een reisverzekering op maat voorstellen rekening houdend met de andere waarborgen waarvoor je al verzekerd bent.
Jaar- of tijdelijk contract?
Maar een vakantie brengt ook specifieke risico’s met zich mee en daarom is het vaak aangeraden om een reisverzekering op jaarbasis of voor een specifieke periode af te sluiten. De keuze tussen een tijdelijk contract of een jaarcontract hangt af van je persoonlijke situatie Als je zelden op reis gaat, kan een tijdelijk contract voor een bepaalde periode een goede optie zijn. Het voordeel is dat je al je reisgenoten mee in de polis kunt opnemen, zoals het vriendinnetje of het lief van je dochter.
Voor wie regelmatig op stap gaat, is een jaarcontract de beste optie. De premie valt goedkoper uit als jij en je gezinsleden regelmatig op reis vertrekken. Het nadeel is dat je bij een jaarcontract een aparte polis moet afsluiten als je onverwachte reisgenoten meeneemt, zoals het vriendinnetje of het lief van je dochter, tenzij de ouders van dat vriendinnetje of lief al een reisverzekering hebben afgesloten en die polis voldoende waarborgen biedt voor jouw reis.
Een verzekering op maat
In de reisverzekeringen zijn de waarborgen zeer uitgebreid, het komt er op neer om de juiste waarborgen te kiezen die het best passen in jouw situatie. Een verzekering op maat als het ware.
Vertrek je met de auto, dan sluit je best een pechverzekering af voor bijstand aan je voertuig onderweg. In dit geval zorgt de verzekering voor de herstelling van de wagen of bij niet-herstel voor repatriëring naar België. Ofwel zorgen samen bijstandsverzekeringen voor een vervangwagen, zodat je de reis kan verderzetten.
Ga je met je familie op reis, dan is er een bijstandsverzekering die de extra kosten dekt wanneer één van de familieleden ziek wordt of betrokken geraakt bij een ongeval. In sommige gevallen moet de persoon terug naar België gebracht worden of moet het verblijf worden verlengd, wat extra kosten met zich meebrengt. Ook in geval van een overlijden van een dicht familielid in België, zorgt deze verzekering dat jij en je familieleden zonder kosten terug naar België kunnen keren.
Je kan ook je bagage laten verzekeren tegen diefstal of beschadiging of wanneer ze te laat of zelfs niet op bestemming komt. Bij diefstal van de bagage moet er wel een spoor van inbraak of geweld aanwezig zijn. Professionele of dure voorwerpen verzeker je best afzonderlijk omdat het bedrag van de waarborg dikwijls beperkt is.
Een belangrijke waarborg is zeker en vast de annuleringszekering. Deze kan tussenkomen wanneer de reis om één of andere (goede!) reden op het laatste moment moet geannuleerd worden. Dit omwille van medische redenen (bv. zware ziekte bij een dicht familielid), professionele redenen ( bv. verlies van job) of familiale redenen (bv. echtscheiding of herexamens bij één van de kinderen).
En zo is er nog een waaier van andere waarborgen. Omdat elke situatie anders is en omdat elke maatschappij verschillende waarborgen aanbiedt, is het belangrijk dat je advies vraagt aan een onafhankelijke verzekeringsmakelaar. Die analyseert jouw situatie en stelt een verzekering samen op maat van jouw behoeftes.
Bron & Inspiratie: https://www.makelaarinverzekeringen.be/blog/
Misschien heb jj of iemand die je kent wel iets dat in deze rubriek past?
Copyright © 2017-2023. Alle rechten voorbehouden.
ZOEKIZ® is een handelsbenaming van 2BuildIT bvba.