Je browser werkt mogelijk niet correct met deze website.

We raden aan om gebruik te maken van Google Chrome, Mozilla Firefox, Opera of Microsoft Edge

Poorten Robotland openen op 31 oktober

Wil jij zelf een keer een trein of een vliegtuig besturen? Spreekt het je aan om met een kraan te werken, met een drone te vliegen of uit te zoeken hoe een flitscamera werkt? Vind jij het cool om een robot een auto te laten monteren of een drankje serveren? Dan moet je Robotland bezoeken!

Ondernemer Luc Van Thillo bouwde in en rond de voormalige douaneloods een interactief doe-park. “Techniek is fun! We willen mensen warm maken voor technische opleidingen en beroepen”, vertelt Luc Van Thillo.

tekst: https://www.stijnbyme.be/ 
foto: https://www.fotografils.be/ 

Hoe is het idee van Robotland ontstaan?

Luc: “Zoals de meeste mensen in Essen wel weten, was ik vele jaren wereldwijd actief met mijn bedrijf AVT (Automatiseringen Van Thillo). Internationaal werkten wij voor grote klanten, voornamelijk in de luchtvaart- en andere transportsectoren. Het werd steeds moeilijker om technisch geschoolde en goed opgeleide mensen te vinden. Toen de gemeente Essen enkele jaren geleden een oproep lanceerde in de zoektocht naar een bestemming van de gerenoveerde douaneloods (zie kaderstukje) kwamen mijn plannen om zelf iets rond technologie en technische opleidingen te doen in een stroomversnelling.”

U vindt dat de industrie meer ‘slimme koppen’ nodig heeft?

Luc: “Ja, absoluut. Als je vroeger goede resultaten haalde op school, loodsten ze je vaak naar richtingen met Latijn. Pas wanneer een algemene secundaire richting te zwaar bleek, kwam het technisch onderwijs in beeld. Daar leerde je hout en metaal bewerken, maar vandaag de dag heeft de industrie nood aan hoogopgeleide technici. Jongens en meisjes die uitblinken in wiskunde en wetenschappen, die begrijpen hoe ze machines met computers en robots kunnen aansturen. Naar mijn gevoel is ons onderwijs daarin te weinig mee geëvolueerd. Met Robotland willen we daar een belangrijk steentje aan bijdragen. Hier kan iedereen al spelenderwijs de nieuwste technieken leren kennen, maar ook allerhande opleidingen volgen. Onze welvaart zal er wel bij varen als er meer technisch geschoolde mensen op de arbeidsmarkt komen.”

Zonder veel prijs te geven wat er te beleven is, volgen we u graag voor een rondleiding.

Luc: “Alle bezoekers bekijken eerst een film en vullen enkele vragen in rond veiligheid. Die zullen niet te moeilijk zijn, want iedereen is welkom! (lacht). Bij Robotland gaan we heel ver in de beleving, maar alles moet natuurlijk veilig verlopen. Na het onthaal stap je in een grote lift die je naar een ‘hoger niveau’ tilt waar je in de wereld van technologie en robots stapt. Je maakt kennis met onze robots die voor jou een mocktail shaken, waarmee je een babbeltje kan doen of die jij kan aansturen om camera-inspecties uit te voeren. Verderop hijs je zelf met een kraan containers op een schip of ontdek je andere haventechnieken. Je kan onze robots uitdagen in een wedstrijdje vissen of andere spelletjes.”

Lees verder op onze website https://www.essen.be/nieuwsdetail/3030/poorten-robotland-openen-op-31-oktober De officiële opening is voorzien op zaterdag 31 oktober. Meer informatie op  https://robotland.tv/ 

Beschermde douaneloods

De douaneloods achter het station van Essen dateert uit 1902. Sinds 2003 is het een beschermd monument. Toen de gemeente de site van zo’n 22 hectare aankocht, wist ze dat ze de loods, die ongeveer 30 jaar leegstond, moest restaureren. Ondanks bijna 4 miljoen euro aan subsidies van Vlaanderen, de provincie en via het Europese project Demi More, gaat het over een serieuze investering door de gemeente. Bij de restauratie springt ook de indrukwekkende lichtstraat in het oog. Voor de allereerste keer werden transparante zonnepanelen geïntegreerd in het dak van een beschermd monument. De gemeente stond in voor de restauratie en lanceerde een oproep voor wie een erfpachtovereenkomst wou afsluiten. Onder meer een brouwerij van biologisch bier stelde zich kandidaat, maar de gemeente koos voor Robotland.

Herdenkingsmoment Reveil op 1 november gaat digitaal

Op 1 november gedenken we dierbaren die ons ontvallen zijn. Dat zal dit jaar jammer genoeg in heel andere omstandigheden plaatsvinden en op een aangepaste manier moeten gebeuren. Essen voorziet een digitaal alternatief.

Helmut Jaspers, schepen van leefmilieu en cultuur (sp.a-JijMaaktEssen): “Ter gelegenheid van Allerheiligen planden we ‘Reveil’, een ingetogen cultureel moment op het begraafpark Wildert.  Omwille van corona kan dit niet live plaatsvinden, maar bieden we wel een virtueel alternatief aan."

"Op onze website en de sociale media van de gemeente kan je deel uitmaken van een intiem, hartverwarmend en rakend optreden van vier Essense muzikanten. Daarnaast brengen leerlingen van de afdeling Woord van muziekacademie Muzarto verhalen over begraven verhalen, over de stem van de stilte en de vele stemmen van het verdriet. Maar vooral over troost en delen. De filmpjes zetten we op 1 november online op onze facebookpagina en onze website."

Van kille begraafplaatsen naar warme begraafparken

De voorbije jaren maakten we werk van de herinrichting en het opwaarderen van onze begraafplaatsen. De begraafplaatsen van Essen-Hoek en Essen-Centrum werden eerder al omgevormd tot begraafparken. Geen kille plaatsen, maar stilteplekken waar je op een waardige en eerbiedvolle manier afscheid kan nemen of in een groene omgeving geliefden kan gedenken.

Onlangs werd de laatste hand gelegd aan de herinrichting van het begraafpark Wildert. Dat werd ook uitgerust met een modern en stijlvol afscheidspaviljoen. Vanaf nu zijn hier nieuwe vormen van begraven met composteerbare urnen mogelijk. De site werd voorzien van een servicepunt met gieterboom en een fietsenstalling. Voor het herdenken van sterrenkindjes is er een sterrenboom

Nieuwe en hoogtechnologische ziekenwagen voor Essen

De dienst Ambulance 112 van Essen rijdt vanaf vrijdag 23 oktober rond met een hypermoderne ziekenwagen. “Het voertuig mag gerust dé referentie op de markt worden genoemd”, weet diensthoofd Koen Buyens trots te vertellen.

Speciale comfortvering

Het gemeentebestuur koos voor kwaliteit. Het gaat om een Mercedes Sprinter van het lange type met dubbele wielen voor een betere wegligging. Een krachtige drieliter V6-motor zorgt ervoor dat de ambulanciers snel op hun bestemming zijn. Het voertuig heeft een speciale comfortvering en aan de buitenzijde zijn er handige opbergruimtes voor hulpverleningsmateriaal.

Veilig werken dankzij goede verlichting

“De ambulance is werkelijk het neusje van de zalm. Alleen al op het vlak van verlichting heeft de ziekenwagen heel wat troeven. Er is speciale traumaverlichting en rondom het voertuig kunnen we extra licht schijnen zodat we in donkere omstandigheden ons werk goed kunnen uitvoeren”, zegt een fiere Koen Buyens.

Automatische GPS-aansturing via tekstberichten

De nieuwe ziekenwagen heeft verschillende technologische hoogstandjes zoals een geavanceerde GPS-installatie. “Bij een oproep stuurt de Noodcentrale 112 een kort tekstbericht (SDS) naar de ploeg van dienst. Daarin staat het adres, het type incident en nog meer details. Vaak is er geen exacte locatie maar enkel een omschrijving zoals een kruispunt, een parkeerterrein, een kilometerpaal… Toch komt dankzij het SDS-bericht de juiste locatie automatisch in de GPS zodat we geen tijd verliezen met het intikken van de gegevens.”

De gemeente wil dat haar ambulanciers met een goed uitgeruste en moderne ziekenwagen kunnen uitrukken om professionele hulp te kunnen bieden aan haar inwoners. Een enthousiast team van 22 vrijwilligers en één beroepskracht staat dag en nacht voor hen klaar.

Geen feestelijke inhuldiging

“Vanwege de toenemende coronacrisis kan het gemeentebestuur jammer genoeg deze gloednieuwe wagen niet officieel huldigen of een feestelijk moment bezorgen aan het ambulanciersteam. Een team waar we fier op mogen zijn, de helden die dag en nacht klaar staan om in deze moeilijke coronacrisis toch ervoor te blijven gaan” zegt Burgemeester Gaston Van Tichelt.

# samen tegen corona!

COVID-19: strengere regels vanaf vrijdag 23 oktober

De epidemiologische toestand in ons land is zorgwekkend. Daarom geldt in heel het land - op basis van de COVID-19 barometer - alarmniveau 4.

Nu 9 op de 10 provincies in alarmniveau 4 zitten in deze coronacrisis, heeft het Overlegcomité nog meer maatregelen aangekondigd in een poging de pandemie in te dijken. Deze keer lag de focus op cultuur, jeugd en sport. Alle nieuwe regels zijn erop gericht om de komende weken onze niet-essentiële contacten in te perken.

De nieuwe maatregelen van 23 oktober tot en met 19 november

 1. Geen publiek meer bij alle professionele competitiesporten. Tot nu toe mochten er bij sportevenementen 200 toeschouwers binnen en 400 buiten aanwezig zijn.
 2. Amateursporten boven 18 jaar gaan niet meer door. Voor -18-jarigen kan dat wel, maar die activiteiten mogen slechts worden bijgewoond door 1 gezinslid. Er mag ook geen drank of eten worden verkocht en er blijft een mondmaskerplicht rond de velden. Trainingen kunnen wel nog, specifieert Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA). Zwembaden blijven ook open.
 3. In het hoger onderwijs wordt de (fysieke) bezettingsgraad in aula's en lesruimtes beperkt tot 20 procent. Mondmaskers zijn er altijd verplicht. Twee uitzonderingen daar: practica waar de maatregelen niet kunnen worden nageleefd en de lessen voor eerstejaars.

 4. In theaters, bioscopen en concertzalen mogen niet meer dan 200 toeschouwers tegelijk aanwezig zijn. In bioscopen moeten er twee zitjes tussen elke groep. Uitzonderingen voor grote zalen (zoals het Sportpaleis of de Koningin Elisabethzaal) zullen tijdelijk niet meer worden toegestaan. Toeschouwers moeten ook op 1,5 meter zitten. Eten en drinken nuttigen en/of aanbieden mag er niet meer.

 5. De capaciteit van het openbaar vervoer wordt aangepast om te drukke bussen, trams en treinen te vermijden tijdens de spitsuren

 6. Voor +12-jarigen zijn binnenactiviteiten bij de jeugdbewegingen niet langer toegestaan. Iedereen moet ook een mondmasker dragen. Ook overnachtingen zijn voortaan verboden, behalve voor -12-jarigen. Bij groepen van 12-14-jarigen mag dat ook als het gaat over minstens vier opeenvolgende nachten zonder externe contacten.

 7. Pretparken gaan dicht, dierentuinen blijven open voor het buitengedeelte. Het aanbieden en nuttigen van drank en voedsel is er verboden.
 
 

De regels van 19 oktober tot en met 19 november

 1. Knuffelcontacten (nauwe contacten) worden beperkt tot max. 1 persoon.
  Je mag nog maximaal 1 nauw contact hebben bovenop de mensen waarmee je eventueel samenwoont. Een nauw contact wil zeggen: een persoon met wie je de afstandsregels niet respecteert en waarmee je eens mag knuffelen of die je een kus mag geven. Je gekozen contact moet voor een maand hetzelfde blijven.

 2. Privésamenkomsten worden beperkt tot 4 dezelfde personen per twee weken.
  Thuis mogen we nog 4 mensen ontvangen maandelijks, met afstandsregels. Dat moeten twee weken lang dezelfde mensen zijn.

 3. Samenscholingen op openbaar domein worden beperkt tot maximaal 4 personen.

 4. Telewerk wordt de regel, voor functies die zich ertoe lenen met respect voor de continuïteit van de bedrijfsvoering, activiteiten en dienstverlening.

 5. Markten en kleine kermissen blijven open, maar het nuttigen van drank en voeding wordt verboden. Rommelmarkten, brocantes en kleine kerstmarkten zijn verboden.

 6. Cafés en restaurants worden gesloten. Dit geldt voor een periode van vier weken, en wordt geëvalueerd na twee weken. Afhalen van maaltijden blijft mogelijk tot 22.00 uur. Recepties en banketten verzorgd door een professionele catering/traiteur onderneming zijn verboden, behalve in hotels voor de verblijvende gasten en koffietafel bij uitvaarten (max. 40 personen).

 7. Nachtwinkels moeten sluiten om 22.00u. Er is een verbod op alcoholverkoop vanaf 20.00u.

 8. Verbod om zich op de openbare ruimte te begeven tussen 24.00u en 5.00u, behalve voor essentiële, niet-uitstelbare verplaatsingen, zoals onder meer dringende medische redenen, professionele verplaatsingen en woon-werk verkeer.

 9. Voor indoor activiteiten blijven de bestaande protocollen gelden tot aan evaluatie op 23/10. Er komt een verbod op de verkoop van drank en voeding.

 10. Sportwedstrijden: compartimenten worden gehalveerd van 400 naar 200 toeschouwers (professioneel) of enkel met leden van hetzelfde huishouden (amateurs). Kantines en drankgelegenheden worden gesloten.

De meest recente informatie vind je terug op

https://www.info-coronavirus.be/nl/ 

Resultaten eerste bevraging van inwonerspanel bekend

Eind mei, begin juni werd het Essense inwonerspanel voor het eerst geconsulteerd. Onze ‘Adviseurs’ mochten zich uitspreken over onze prioritaire actieplannen voor de komende beleidsjaren.

Direct naar de resultaten van de bevraging? Klik dan op de balk.

https://essen.inwonerspanel.be/ 

Vijf prioritaire doelstellingen

Als lokaal bestuur willen we de mening van onze burgers kennen. Een drietal keer per jaar onderzoeken we uiteenlopende thema’s. In de eerste bevraging adviseerde het inwonerspanel het gemeentebestuur over de strategische doelstellingen binnen het meerjarenplan.

De bevraging omvatte vijf onderdelen:

1. Nabijheid en toegankelijkheid zorg
2. Bereikbaarheid lokale winkelkern
3. Verkeersleefbaarheid
4. Netheid
5. Gemeentelijke dienstverlening

Van de 392 geselecteerde en uitgenodigde panelleden, namen 339 respondenten deel aan de bevraging, een mooie responsgraad van 87 procent.

Eerste nulmeting

De bedoeling is om dezelfde ‘barometer’ jaarlijks te herhalen, om op deze manier de voortgang te kunnen meten. De eerste nulmeting leverde alvast een aantal interessante bevindingen op.

 • De tevredenheid over de netheid van de straten, voetpaden en pleinen is afhankelijk van de buurt. In Horendonk is men het meest tevreden, in Heikant het minst. Op Hoek toont niemand zich ‘erg tevreden’.

 • Sluikstort en zwerfvuil in landelijk gebied is een aandachtspunt.

 • Mensen met thuiswonende kinderen zijn minder tevreden over de verkeersveiligheid voor jongeren in Essen.

 • 85% is tevreden over de bereikbaarheid van de handelskern met de fiets.

 • 11% kent geen enkele gemeentelijke zorgdienst. 55-plussers zijn bekender met de gemeentelijke zorgdiensten. Minder dan de helft kent de werking van het lokaal dienstencentrum.

 • 91% is tevreden over de gemeentelijke dienstverlening, waarvan 47% uitgesproken tevreden.

 • Over het algemeen is er tevredenheid over de gemeentelijke ondersteuning voor verenigingen.

Dit is slechts een greep uit de eerste conclusies. Het volledige rapport vind je terug op de website https://essen.inwonerspanel.be/  

Voorrang voor een griepvaccinatie? Haal dan snel je griepprik!

Wist je dat elke winter 1 op de 10 mensen griep krijgt? Bescherm je tegen de ziekte en haal vanaf half oktober je griepprik. Een vaccinatie maakt de kans dat je griep krijgt, een stuk kleiner.

De covid-19-epidemie maakt het dit jaar extra belangrijk voor risicogroepen om zich te laten vaccineren tegen de griep. Omwille van een beperkte beschikbaarheid van griepvaccins krijgen zij dan ook voorrang. Behoor je tot één van volgende groepen, vraag dan snel een voorschrift aan je arts en haal je vaccin voor 15 november. Vanaf 15 november kan iedereen een vaccin krijgen. 

Wie kan zich laten vaccineren vóór 15 november?

 1. Iedereen die een verhoogd risico loopt op complicaties na een griepinfectie: dat zijn zwangere vrouwen, 65-plussers en mensen met gezondheidsproblemen zoals diabetes, een ziekte van hart, longen of nieren.
 2. Iedereen die onder hetzelfde dak woont als deze risicogroepen
 3. Iedereen die onder hetzelfde dak woont als kinderen jonger dan 6 maanden.
 4. Iedereen werkzaam in de gezondheidssector.
 5. Iedereen vanaf 50 jaar

Een vaccin biedt de beste bescherming tegen griep. De kans op griep wordt veel kleiner.  Krijg je toch griep, dan ben je minder ziek en zijn er minder complicaties. Bovendien vermindert de kans dat een al aanwezige ziekte, zoals diabetes, verergert. Elk jaar zijn er andere griepvirussen. De Wereldgezondheidsorganisatie stemt het vaccin af op het griepvirus dat waarschijnlijk zal overheersen in het najaar.

Hoeveel kost je griepvaccin?

Risicogroepen krijgen het griepvaccin voor bijna de helft terugbetaald. Dit jaar komen ook alle 50-plussers in aanmerking voor gedeeltelijke terugbetaling. Het vaccin kost dan ongeveer 7 euro. Verblijf je in een woonzorgcentrum dan is het zelfs gratis. Wil je weten of je tot een risicogroep behoort? en hoeveel je griepvaccin precies kost? Vraag het je huisarts of huisapotheek.

Meer weten over griep en griepvaccinatie? Surf naar www.griepvaccinatie.be.

Corona: Alle updates

Alle algemene informatie over het coronavirus vind je op de website van de federale overheid:
www.info-coronavirus.be of bel naar het federale callcenter op 0800 14 689. 

Vragen over de situatie in Essen? Mail naar [email protected] of bel naar 03 670 01 30.

concessie aanvragen voor begraafplaats Horendonk kan tot 15 juni 2021

Wegens ruimtegebrek op de begraafplaatsen, gaat het gemeentebestuur over tot ontruimingen. Maar je hebt nog tijd om een concessie aan te vragen voor een graf.

Eén keuzemenu voor de twee noodnummers

Vanaf 11 februari, op de 112-dag, voert België een keuzemenu in voor de noodnummers 112 en 101. In een noodsituatie kan je zowel 112 als 101 bellen om een van de drie hulpdiensten (brandweer, ambulance of politie) te bereiken.

Eén keuzemenu voor de twee noodnummers

Ongeacht of je 112 of 101 belt, laat het keuzemenu je toe om te kiezen welke hulp je nodig hebt: van de brandweer, de ambulance of de politie. Zodra de keuze gemaakt is, word je in contact gebracht met een operator van de noodcentrale die onmiddellijk de hulpdiensten kan sturen die je nodig hebt.

Dit keuzemenu maakt het gemakkelijker om in noodsituaties een keuze te maken en helpt vermijden dat je oproep wordt doorgeschakeld van 112 naar 101 (of vice versa). Het menu lijkt op dat van de app 112 BE, waarmee je via een icoon de hulp kiest (ambulance, brandweer of politie) die je nodig hebt. Zowel via de app 112 BE als het keuzemenu word je onmiddellijk in contact gebracht met de bevoegde noodcentrale.

Je zal in alle gevallen geholpen worden indien je naar de noodnummers 112 of 101 belt. Ook als het niet lukt om een keuze te maken, of als je de verkeerde keuze zou maken krijg je een operator aan de lijn.

Hoe werkt het menu?

Vanaf 11 februari 2020 moet je het volgende doen als je dringend hulp nodig hebt van een ambulance, de brandweer of de politie:

 1. Bel naar het noodnummer 112 of 101
 2. Luister naar de boodschap: “Noodcentrale. Voor ziekenwagen of brandweer, druk 1. Voor politie, druk 2.”
 3. Maak je keuze: 1 of 2
 4. Indien je geen keuze maakt, herhaalt de boodschap zich: “Voor ziekenwagen of brandweer, druk 1. Voor politie, druk 2. Blijf aan de lijn. We verbinden u door.”
 5. Blijf aan de lijn : een operator zal je oproep beantwoorden.

Eerst hoor je dus het keuzemenu. Zodra je je keuze valideert door op 1 of 2 te drukken word je doorgeschakeld naar een operator van de noodcentrale die je nodig hebt. Indien je geen keuze maakt, wordt de boodschap één keer herhaald en word je daarna automatisch doorgeschakeld naar de noodcentrale die territoriaal bevoegd is. Indien je een verkeerde keuze maakt, word je, net zoals voorheen, door de operator naar de juiste noodcentrale doorgeschakeld.

www.112.be/nl/menu 

Regio

Misschien heb jj of iemand die je kent wel iets dat in deze rubriek past?

Met de steun van

Created by 2BuildIT, powered by ZOEKIZ®