Je browser werkt mogelijk niet correct met deze website.

We raden aan om gebruik te maken van Google Chrome, Mozilla Firefox, Opera of Microsoft Edge
Het kopiëren of herpubliceren van inhoud van deze website is ten strengste verboden zonder uitdrukkelijke toestemming van de rechthebbenden.
De plaatser is verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.
17/06/2019
17/06/2019
  • Deel dit item:
  • Ontdek jouw sporttalent met het SportKompas

    Kinderen kiezen zelden een sportclub op basis van hun talent. Ze kiezen de sport die hun vriendjes doen of omdat mama of papa dat vroeger ook deden. Als ze na een tijdje ondervinden dat ze niet mee kunnen of dat ze het niet leuk vinden, stoppen ze met sporten.

    Met het SportKompas krijg je een inzicht in jouw sporttalent en kan je zo gericht een sport kiezen waar je goed in bent. Zo kan je, je talenten ontplooien en krijg je meer positieve sportervaringen.

    Het SportKompas bestaat uit 3 delen :

    • I Do : dit doe ik = 19 wetenschappelijke beweegtestjes
    • I like : dit vind ik leuk : interactief spel waar je, je favoriete sportplaneten aanduidt
    • I am : dit ben ik = een persoonlijke vragenlijst

    WIGO als proefkonijn

    De leerlingen van het derde leerjaar WIGO mochten SportKompas voor de eerste keer uitproberen.

    Met veel enthousiasme werden er allerlei beweegtestjes uitgevoerd en je kon al snel duidelijke verschillen zien. Sommige leerlingen hadden het moeilijk met evenwichtsoefeningen, anderen dan weer met oog-handcoördinatie. Bij de buikspiertest kon een leerling vlot in 30 seconden 30 maal de oefening uitvoeren, terwijl een andere leerling met moeite de oefening één keer kon uitvoeren.

    Als de evaluatie positief is, gaat de gemeente het SportKompas aanbieden aan alle leerlingen van de Essense scholen

    We zijn heel benieuwd. Zitten de meeste leerlingen al juist georiënteerd? Of waren ze nog niet bewust van hun talent? Durven ze de stap zetten naar de sportdiscipline waar ze talent in hebben of blijven ze bij hun vertrouwde sportclub ook al ligt hun talent in een andere sportdiscipline? Alle resultaten worden verwerkt tot een sportrapport, met daarop 7 sporttalenten.

    De gemeente wil eerst evalueren of de leerlingen met deze test ook echt een andere sport gaan uitproberen of dat het sportkompas hen aanzet om te gaan sporten.

    Als de evaluatie positief is, gaat de gemeente het SportKompas aanbieden aan alle leerlingen van de Essense scholen in het 3de leerjaar.

    Dalende lijn in de resultaten van beweegtesten

    Michael van Lieshout (sportamundi) vertelde dat er een dalende lijn te constateren is in de resultaten van de beweegtesten ten opzichten van 10 jaar geleden. Het weinig buitenspelen zou hier aan de oorzaak liggen.

    Kinderen gamen meer dan dat ze buiten spelen. Buitenspelen is zeer belangrijk voor de fysieke en emotionele ontwikkeling.

    "We hopen met het sportkompas kinderen bewust te maken van hun talent zodat ze meer positieve sportervaringen kunnen beleven."

    Contact

    Heuvelplein 23
    2910 Essen
    Het kopiëren of herpubliceren van inhoud van deze website is ten strengste verboden zonder uitdrukkelijke toestemming van de rechthebbenden.
    De plaatser is verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

    Met de steun van

    Created by 2BuildIT, powered by ZOEKIZ®