Je browser werkt mogelijk niet correct met deze website.

We raden aan om gebruik te maken van Google Chrome, Mozilla Firefox, Opera of Microsoft Edge

Chiro Loenhout is meest ondernemende jeugdbeweging

WUUSTWEZEL - Chiro Loenhout mag zich een jaar lang 'De Meest Ondernemende Jeugdbeweging' noemen. Zij ontving deze titel op 30 september van UNIZO Provincie Antwerpen en haar partners KBC en Provincie Antwerpen. 

De jeugdbeweging maakte indruk met haar 'Beach Weekend' dat jaarlijks maar liefst 18.000 gasten lokt. Chiro Loenhout staat nu een jaar lang symbool voor de ondernemingszin die veel jongeren bezitten.

"Onze Chiro-groep staat heel het jaar door klaar voor de leden en hun ouders", klinkt het bij de leiding. "Daarbij focussen we op een goede communicatie en constante inzet. Ook voor ons jaarlijkse 'Beach Weekend' zetten we ons dag in, dag uit met plezier in."

Ondernemingsschap
Vandaag, 30 september 2018, verrasten UNIZO Provincie Antwerpen, KBC en Provincie Antwerpen deze ondernemingsgezinde Chiro-leden in hun lokaal. Gedeputeerde Ludwig Caluwé - bevoegd voor Economie - woonde de award-uitreiking bij en uitte zich positief over de ondernemingszin van de jongeren. "Ik wens Chiro Loenhout van harte proficiat. Het is voor mij duidelijk dat er heel potentiële ondernemers en ideeën onder onze jongeren aanwezig zijn. Toekomstige ondernemers zitten niet alleen op de schoolbanken, maar zijn ook actief bij jeugdbewegingen."


Prijzen
er ondersteuning van hun jeugdige ondernemingsschap ontving Chiro Loenhout een cheque van Adventure Valley Durbuy, ter waarde van 1.500 euro en een bon voor een gratis ondernemingsbegeleiding van UNIZO, ter waarde van 1.200 euro.


MT

Nieuwe ziekenwagen op komst voor Essen

ESSEN - De gemeenteraad zette op voorstel van burgemeester Gaston Van Tichelt het licht op groen om een nieuwe gemeentelijke ambulance aan te kopen. De huidige ambulancewagen is inmiddels zeven jaar oud en telt meer dan 240.000 kilometer.

De ambulance van Essen rukte vorig jaar maar liefst 584 keer uit, dikwijls voor levensreddende interventies. “De gemeentelijke ambulancedienst is een paradepaardje van Essen”, zegt de burgemeester.  “Daarnaast verzorgt de dienst ook cursussen, bv. om van Essen een ‘hartveilige gemeente’ te maken. Het team van onze ambulancedienst verdient dan ook het beste materiaal.”

“De ambulance van Essen rukte vorig jaar maar liefst 584 keer uit, dikwijls voor levensreddende interventies.”

“De huidige ambulancewagen is een topper”, zegt Van Tichelt.  “Met een verlengd chassis en de technologische apparatuur is het een wagen die bovengemiddeld is. Toch moeten we uitkijken naar een opvolger. De ambulancedienst rijdt ongeveer 30.000 km/jaar. Met een leveringstermijn van ongeveer anderhalf jaar (tijd tussen beslissing vandaag en de effectieve levering), was dan ook aangewezen om deze beslissing te nemen.”

“Onze ambulance redt letterlijk levens. Een nieuwe ambulancewagen kopen is dan ook heel goed besteed belastinggeld. We schatten dat deze nieuwe wagen 241.000 euro gaat kosten. Dat is veel geld, maar daarmee zullen we dan in Essen kunnen blijven beschikken over een heel performante wagen van dezelfde categorie als de huidige. Onze inwoners, en onze ambulanciers, verdienen dat”, besluit de burgemeester nog.

Tekst en foto ontvangen van Margo Tilborghs.

118 Essenaren registreerden zich op speciale VTM-orgaanregistratiedag

ESSEN - In het VTM-programma 'Make Belgium Great Again' riep presentatrice Frances Lefebure Vlaanderen op om zich massaal te registreren als orgaandonor. De gemeente Essen gaf ook gehoor aan deze oproep en opende het gemeentehuis zondag tussen 16 en 18u. Maar liefst 118 mensen kwamen zich registreren. Dat komt neer op bijna 1 per minuut. De teller staat nu op 1.017 orgaandonors.

Orgaandonatie kan een leven redden. Voor veel patiënten met chronische, onomkeerbare aandoeningen, is transplantatie van een orgaan de laatste mogelijke behandeling. Als je sterft door hersen- of hartfalen, dan kunnen jouw organen gebruikt worden om levens te redden. Het is belangrijk dat je daar nu al over nadenkt en je registreert als donor.

Wie zich wil registreren voor orgaandonatie kon daarvoor zondag 23 september terecht in heel wat Vlaamse gemeentehuizen. Ook in het gemeentehuis van Essen werden de deuren vandaag tussen 16 en 18u opengezet van orgaanregistratie.  Zo'n registratie is gratis en neemt slechts enkele minuten van je tijd in beslag, maar voor een andere medemens betekent dit gebaar misschien een levensgroot verschil.

"Dankzij deze 118 extra registraties staat de teller in Essen nu op 1.017 orgaandonors. Zij kunnen misschien wel een leven redden", zegt burgemeester Gaston Van Tichelt (CD&V). Vandaag was het extra registratiedag, maar ook op andere dagen kan je hiervoor in het gemeentehuis terecht. Het gemeentehuis is ook open op maandagavond en zaterdagvoormiddag of tijdens de openingsuren van de dienst Burgerzaken."

MT/foto Margo Tilborghs

Essense Scholenveldloop gaat van start met jubileumeditie

De Essense Scholenveldloop op woensdag 26 september is reeds toe aan zijn 30ste editie. Alle kleuters, lagereschoolkinderen en middelbare studenten zijn dan weer welkom op de jaarlijkse veldloop in sportpark Hemelrijk.

De scholencross kadert in de Vlaamse week voor de scholenveldloop. Een organisatie van SVS (stichting Vlaamse schoolsport) waarbij er in heel Vlaanderen in bijna 300 gemeente door 260.000 kinderen deelgenomen wordt aan een scholenveldloop.

De scholenveldloop in Essen wordt georganiseerd door ESAK (Essense Ateletiek Klub). Die staat woensdag weer paraat om klein en groot welkom te heten op het ateletiekterrein in sportpark Hemelrijk.  “Het is alweer de dertigste editie van deze mooie sportieve scholenstrijd”, zegt Joris Geussens. “Daarom willen we er iets speciaals van maken. Jaar na jaar groeide de populariteit van de scholencross. Zo sneuvelde vorig jaar nog het deelnemersrecord. Liefst 632 sportievelingen speldden een borstnummer op.”

Van kleuterloop tot estafette

Zoals gezegd mogen de leerlingen én leerkrachten woensdagnamiddag 26 september hun sportiefste beentje voorzetten op het atletiek/voetbalterrein in het Hemelrijkpark. De eerste wedstrijd gaat om 14u van start.

Naast de traditionele cross voor de kleuters en lagereschoolleerlingen staat er ook een estafette voor de middelbare scholieren op het programma. Leerlingen van het secundair onderwijs kunnen per graad een aflossingsploeg van 4 personen samenstellen waarmee ze kunnen deelnemen aan een aflossingswedstrijd over 4 x 300 meter.

Ook de leerkrachten mogen de sportieve eer van hun school hoog houden in een aflossingswedstrijd. De kleuters en de leerlingen van de lagere school lopen per jaar.

Sportiefste school

De scholen kunnen onderling uitmaken wie de sportiefste leerlingen en leerkrachten heeft. De school die het best scoort, mag namelijk een mooie beker mee naar huis nemen. Er is een trofee voor de school die bij de meisjes wint, een beker voor de school die bij de jongens het sterkst uit de hoek komt en natuurlijk is er ook nog het algemene klassement.

Randanimatie

Maar uiteraard staat vooral het plezier van het deelnemen centraal en gaat iedere deelnemer met een mooi aandenken naar huis. Op de 30ste editie kan wat extra randanimatie niet ontbreken. Zo kan iedereen zich uitleven op de heuse stormbaan op de atletiekpiste. Eten, drinken, muziek en de sportieve sfeer maken dat het voor iedereen weer een topmiddagje zal worden.

Regio

Misschien heb jj of iemand die je kent wel iets dat in deze rubriek past?

Met de steun van

Created by 2BuildIT, powered by ZOEKIZ®