Je browser werkt mogelijk niet correct met deze website.

We raden aan om gebruik te maken van Google Chrome, Mozilla Firefox, Opera of Microsoft Edge
Het kopiëren of herpubliceren van inhoud van deze website is ten strengste verboden zonder uitdrukkelijke toestemming van de rechthebbenden.
De plaatser is verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Essen

Essen
Rookmelder - Veiligheid - Preventie
16/01/2020
16/01/2020
Rookmelder - Veiligheid - Preventie
  • Deel dit item:
  • Rookmelders verplicht; hoe zit dat nu juist?

    In woningen die verhuurd worden, was het al langer verplicht. Sinds 01/01/2020 is het in Vlaanderen in alle woningen verplicht om rookmelders te voorzien. Maar hoeveel en waar juist? Hierbij vatten we kort de verplichtingen samen.

    WAAR?
    --> Er moet hoe dan ook minstens één rookmelder voorzien worden per verdieping.
    Let op; ook de zolders en de kelders waar de bewoners rechtstreeks toegang toe hebben vallen hier onder!

    --> Niet-direct toegankelijke zolder- of kelderruimtes waar een technische installatie staat, moeten ook voorzien worden van een rookmelder.

    --> Daarnaast wordt als richtlijn gegeven om in elke ruimte die de bewoner bij brand door moet om van de slaapkamers naar buiten te vluchten, te voorzien van een rookmelder.

    --> Er wordt aangeraden géén rookmelder te hangen in de garage, keuken of badkamer.

    WAT VOOR ROOKMELDER?
    De rookmelder moet "CE gemarkeerd" zijn en voldoen aan de norm NBN EN 14604. De rookmelder beschikt best over een testknop en mag zowel op vervangbare als niet-vervangbare batterijen werken. Ze moeten hoe dan ook een scherp geluidsignaal produceren bij rookontwikkeling.

    TIP: er bestaan ook rookmelders voor slechthorenden die werken met lichtflitsen. Het is eveneens mogelijk voor een type te gaan die onderling in verbinding staan of zelfs voorzien zijn van een spraakfunctie die u meldt in welke ruimte er rook wordt gedetecteerd. Die zijn uiteraard niet verplicht.

    WIE NIET IN ORDE IS...
    Elke woning die niet voldoet aan bovenstaande normen, wordt in de regel als "niet-conform" beschouwd. Het verhuren van een woning zonder rookmelders is verboden en zelfs strafbaar.

    Een woning die niet (voldoende) voorzien is van rookmelders waarin brand ontstaat, zal in principe nog altijd op dekking kunnen rekenen van zijn brandverzekeraar. Al legt elke verzekeringsmaatschappij op om als een "goed huisvader" te handelen. Als in een extreem geval de brandverzekeraar in kwestie kan aantonen (de bewijslast ligt bij hen) dat de schade beduidend minder geweest zou zijn als er wél een rookmelder geweest zou zijn, kan deze wel de uiteindelijke schadevergoeding beperken tot de vergoeding die nodig zou zijn als er wél een rookmelder zou zijn...

    Beter geen risico's nemen dus, het gaat ten slotte om je eigen veiligheid!

    Contact

    Heuvelplein  1
    2910 Essen
    Het kopiëren of herpubliceren van inhoud van deze website is ten strengste verboden zonder uitdrukkelijke toestemming van de rechthebbenden.
    De plaatser is verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

    Met de steun van

    Created by 2BuildIT, powered by ZOEKIZ®